تفاوت مهاربندی پیش تنیده و پیش تنیدگی در انکرها موضوعی است که به صورت مفید و مختصر به بررسی آن می پردازیم.
این دو تکنیک با یکدیگر کاملاً متفاوت می باشد اما گاهاً با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند. با توضیحات ارائه شده تلاش می کنیم تفاوت این دو را به شما نشان دهیم.
بررسی تفاوت مهاربندی پیش تنیده و پیش تنیدگی در انکرها
مهاربندی پیش تنیده: در زمان اجرای بتن پیش تنیده، بایستی دو سر کابل های کششی را مهاربندی کنند. تکنیک های گوناگونی برای مهار دو سر کابل های پیش تنیده مورد استفاده قرار می گیرند که به این کار، مهاربندی پیش تنیده می گویند.
پیش تنیدگی در انکرها: در زمان نصب انکر بولتها، نیاز است که در آنها به اندازه ای پیش کشش ایجاد شود. این پیش کشش در مواقعی برای شکل گیری مکانیزم درگیری انکر با بتن به کار می رود و در مواقعی برای مقابله با بارهای دینامیکی معکوس استفاده می شود.
تعاریف این دو به خوبی نشان می دهد که این موارد از یکدیگر کاملاً متمایز است و در اجرا و اساس کار با یکدیگر تفاوت هایی دارند.
مهاربندی پیش تنیده
مهارهای پیش تنیده، جزئی از سیستم بتن پیش تنیده می باشند. بتن دارای تحمل بار و فشار زیادی است اما در تحمل کشش دچار مشکل است. بعد از بارگذاری روی یک تیر و یا دال بتنی بخش زیرین بتن در معرض کشش قرار می گیرد. بتن در این شرایط، دچار ترک خوردگی می شود.
در سازه های معمولی، افزوده شدن میلگردهای فولادی در نیمه پایینی المان سازه ای، موجب رفع این ضعف می شود. ولی در عمل حجم بتنی که در معرض کشش است، فاقد عملکرد ایده آل است و پرتی به شمار می آید. برای سازه های معمولی، این پرتی ها قابل توجه نیستند. ولی برای برخی از سازه ها به فاصله گذاری بیشتری بین ستون ها نیاز می باشد. تکنولوژی بتن پیش تنیده بسیار جدید است و این روش اجرای بتن نیازمند کابل کششی، بتن و مهار انتهای کابل می باشد. کابل های کششی از فولادهای آلیاژی مستحکم تولید می شوند. مهارها باید کابل ها را در دو سر بتن نگه دارند. کششی که بایستی درون کابل ها ایجاد شود، توسط مهارها روی کابل ها وارد می شود.
انواع انکرهای پیش تنیده
در ادامه بررسی تفاوت مهاربندی پیش تنیده و پیش تنیدگی در انکرها با انواع انکرهای پیش تنیده آشنا می شویم که شامل مهارهای بارگذار و مهارهای بن بست می باشند:
مهار بارگذار یا مهار زنده
مهار بارگذار، انکراژی می باشد که به نوعی در انتهای کابل پیش تنیده قرار گرفته و زمینه ساز بارگذاری کشش روی کابل می شود. این انکراژ، باید کشش کابل پیش تنیده را حفظ کند و آن را به بتن در سازه یا عضو پیش تنیده هدایت کند. این انکرها شامل چهار بخش هستند که شامل سر انکر، گوه، صفحه مهار و تقویت کننده فنری می باشند. بعد از آنکه کابل ها از طریق جک های هیدرولیک در معرض کشش قرار بگیرند توسط این گوه ها به صفحه مهار متصل شده تا تنش در آنها ثابت بماند و به صفحه مهار و سپس بتن هدایت شود.
انکراژ بن بست (بررسی تفاوت مهاربندی پیش تنیده و پیش تنیدگی در انکرها )
با درک اصول این تکنیک ها می توان آنها را بهتر اجرا نمود. انکراژ بن بست، مهاری می باشد که در آخر کابل پیش تنیده کار گذاشته می شود. این مهار، امکان بارگذاری و بوجود آمدن کشش روی کابل را فراهم نمی کند. بلکه به صورت قیدی هستند که یک سر کابل را فیکس نگه داشته و بارگذاری تنش بر روی کابل از طرف دیگر آن در دورترین نقطه صورت می گیرد. این مهار در طرفی از بتن اجرا می شود که فضای انتهایی برای انجام این کار و وارد شدن کشش اندک است.